پرسش‌‌ها

روش علمی چیست و تفاوتش با اتکا به حکم حکما کدام است ؟

انسان به امید زنده است. چرا برخی بجای آن ايمان به مردم تلقين میکنند ؟

منطق این اصطلاح مردمی چیست : “آدم زنده وکیل وصی نمیخواد.”  آیا یک گروه حاکم میتواند نماینده بلامنازع یک طبقه تحت ستم باشد ؟

رابطه این مفاهيم چیست :  بردگی داوطلبانه، انفعال، متابعت و اطاعت، پذیرش فعالانهٔ ستمگری و سنگدلی و روند شکل‌گیری دولت تمامیت‌خواه.

نقش روشنفکر چیست ؟  بازگو کردن مکرر بدیهیات و تألمات آشکار توده مردم و توصیف مصائب و باصطلاح تعزیه خوانها “شرح مظالم” طی چندین دهه، یا نشان دادن علت اصلی آن تألمات و راه حل مشكل اساسی‌ در عمل ؟

آیا نشر بدون توضیح یک طرف بحثی دو طرفه عملاً سانسور نیست ؟  در سالهای ۱۹۳۰ طی یکرشته نامه نگاری، وندلین توماس (Wendelin Thomas) نقش تروتسکی را بعنوان رهبر ارتش سرخ در سرکوب شورش ۱۹۲۱ کرونشتات محکوم کرد (نگاه کنید به برگردان “شورش کرونشتات”). ولی بسیاری از طرفداران تروتسکی فقط پاسخهای او را منتشر میکنند.  در مورد رشته بحثهای میان مصطفی شعاعیان و حمید مؤمنی در سال ۱۳۵۲ (رجوع کنید به کتاب “در باره روشنفکر” ناصر پاکدامن) نیز رفتار بسیاری از طرفداران مؤمنی نیز چنین بوده است. روشنگری چیست و سایه‌افکنی کدام ؟ فرق میراث‌داری و میراث‌خواری چیست ؟

اقتصاد کمبود (économie de pénurie یا economy of scarcity) چیست ؟  آیا چنین اقتصادی تنها محدود به نظام کشورهای باصطلاح سوسیالیستی بوده است یا پدیده‌ای جهانیست ؟  بهر حال علت آن کدام است ؟  آیا این پدیده صرفاً ناشی از “ناکارآیی نظام اداری و بی‌کفایتی مسئولان” است، یا بخشی جدایی‌ناپذیر از نظام جامعه طبقاتی است تا طبقه حاکمه با اتکا به آن توده مردم را هرچه بیشتر در زنجیر بردگیِ کار و بهره‌‌‌‌‌کشی اسیر کند ؟

این مرد چوب بدست جان فاستر دالس وزير امور خارجه دولت آيزنهاور بهنگام کودتای سیا عليه دولت محمد مصدق است. آیا او بیش از دو دهه پیش از عملی شدن طرح راهبردی کمربند سبز اسلامی کارتر\برژینسکی روی نقشه به چه منطقه‌ای اشاره میکند ؟

این برنامه‌های راهبردی قدرتهای بزرگ در رقابت با یکدیگر چیست ‌:  بازی بزرگ انگلیس و روسیه، کمربند سبز اسلامی (برژینسکی)،‌ خاورمیانه بزرگ (بوش)، بالکانهای جهانی (برژینسکی)

نوامبر ۲۰۲۱ – آیا برنامه راهبردی کمربند سبز اسلامی که دولت کارتر\برژینسکی در خاورمیانه براه انداخت بپایان رسیده است یا همچنان ادامه دارد‌ ؟  آیا روسیه مخالف آن است یا برعکس در ایران گوی سبقت را از رقیب خود آمریکا ربوده است ؟  آیا خروج ارتش آمریکا از افغانستان و سپردن آنکشور به طالبان نشانه شکست است یا صرفاً تغییر تاکتیک تا آنجا پایگاه مناسبتری شود برای گسترش سیاست راهبردی کمربند سبز \ بالکانهای جهانی در آسیای مرکزی ؟  

دسامبر ۲۰۲۲ – در تحلیلهای راجع به خاورمیانه، نبود گاهشماری هرچند کوتاه و یا حتی اشاره‌ای به تاریخچه کمربند سبز اسلامی نشانه چه میتواند باشد؟ برقراری کمربند سبز اسلامی کارتر-برژینسکی :

  • پیش از سال ۱۹۷۶ : گروهی از استراتژیستهای آمریکا پیشنهاد میکنند که برای حفظ منافع غرب باید به جریانهای بنیادگرای اسلامی در ابعاد وسیعتری بال و پر داد
  • نوامبر ۱۹۷۶ : جیمز کارتر برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعلام میشود
  • ژانویه ۱۹۷۷ : کارتر در سمت رئیس جمهور و برژینسکی بعنوان مشاور امنیت ملی وی مستقر میشوند
  • ژوئیه ۱۹۷۷ : ضیاءالحق علیه دولت ذوالفقارعلی بوتو در پاکستان کودتا کرده و کمتر از دوسال بعد وی را اعدام میکند
  • پائیز ۱۹۷۸ : خمینی از نجف به فرانسه انتقال داده میشود
  • زمستان ۱۹۷۹: شاه ایران را ترک کرده و خمینی برای جایگزینی وی و استقرار یک حکومت بنیادگرای اسلامی به ایران آورده میشود
  • تابستان ۱۹۷۹‌: مجاهدین افغان که با کمک آمریکا و عربستان سعودی در پاکستان سازماندهی و مسلح شده بودند حملات خود را به ارتش افغانستان و نیروهای شوروی در آن کشور آغاز میکنند

طی چهل دهه‌ای که از آن زمان گذشته آمریکا با سرنگون کردن دولتهای غیر‌مذهبی منطقه مانند رژیمهای صدام‌ حسین و معمر قذافی و تقویت بنیادگرایان مانند اخوان‌المسلمین و القاعده و داعش (و حتی در تابستان ۲۰۲۱ با بجا گذاشتن ۸۰ میلیارد دلار سلاح و تجهیزات نظامی برای طالبان در افغانستان) بارها نشان داده است که همچنان این استراتژی را پیگیری میکند 

آیا واقعه ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ با طرح کودتای تیمور بختیار علیه شاه ربطی داشته است ؟ 

آیا آدمکشان جمهوری اسلامی بدون کمک هوانیروز و توپخانه ارتش شاهنشاهی جمهوری اسلامی میتوانستند کردستان را وادار به تسلیم کنند‌ ؟  نقش ژاندارمری شاهنشاهی جمهوری اسلامی در سازماندهی اوباش جهت سرکوب جنبش در گنبد کاووس و ترکمن صحرا چه بود ؟

دسامبر ۲۰۲۱ – چرا لیبرالها و آنها که در سمت چپ طیف سیاسی غربند۱، بانضمام بیشتر سوسیالیستها و برخی مُبَلّغان مارکسیسم۲ و نیز آنارشیسم۳، با دستپاچگی در طرفداری علنی از سیاست راهبردی چفت چهارمیخ کردن جامعه۴ (lockdown) به بهانه جلوگیری از سرایت این بیماری – و نیز اخیراً در طرفداری از پاسپورت واکسیناسیون و ایزوله کردن۳ و حتی حبس افراد غیرواکسینه در اردوگاه و واکسیناسیون اجباری – گوی سبقت را از یکدیگر ربوده‌اند و یا چنان ساکت ماندند۵ که گویی در خواب زمستانی ۲۰ ماهه‌ای فرو رفته بودند ؟

۱. مانند Ralph Nader که گفت زدن واکسن کرونا مانند رعایت چراغ قرمز در رانندگیست
۲. مانند Richard Wolff که در پایان سال ۲۰۲۰ تنها و با ماسک در اطاقش جلوی دوربین نشست و فقط اخیراً با تشخيص مخالفت بخش بزرگی از زحمتکشان با واکسیناسیون اجباري موضع خود را تصحيح نمود
۳. مانند Chomsky
۴. رجوع کنید به برگردان “ورشکستگی ‘چپ’ در برخورد به  کووید”
۵. مانند جرمی کوربین رهبر سابق حزب کارگر بریتانیا

جریانات سیاسی مانند فاشیسم  و ناسیونال‌سوسیالیسم محصول چیستند و چگونه در جوامع بحران‌زده ریشه میدوانند ‌؟  سرمایه‌داران در دورانهای بحرانی جهت بازتقسیم حوزه‌های نفوذ خود و حل بحران چگونه این جریانات را بال و پر داده و بخدمت میگیرند ‌؟  ايالات متحده چگونه طی دو جنگ جهانی با استفاده و شاید ایجاد فرصت، مستعمرات قدرتهای کوتوله شده اروپایی را تصاحب و تبدیل به نومستعمرات و اقمار خود نمود و خودِ اروپا را نیز با شوروی تقسیم کرد ؟  در شرایط بحران، مثل بحران اقتصادی کنونی (۲۰۲۰ – ۲۰۲۱) و پوشش سیاسی عمدی آن یعنی چفت چهارمیخ جامعه به بهانه کووید، نقش چپ پیشرو چیست و چگونه میتواند نزد طبقات زحمتکش اعتبار خود را باز سازد و شگردهای راست افراطی را خنثی کند ؟  لازم به توضیح نیست که راست افراطی از بحران ساختگی کووید حد اکثر استفاده را کرده و با مطرح کردن خود بعنوان مدافع آزادیهای فردی و اجتماعی میکوشد توجه توده‌های زحمتکش را جلب نموده و باصطلاح تا تنور داغ است نان خود را بچسباند. از میان موارد بسیار، این ویدئوی سه دقیقه‌ای نمونه‌ای است که در آن کریستین آندرسن (Christine Anderson) نماینده حزب راست افراطی AfD آلمان در پارلمان اروپا در دفاع از آزادیهای مردم در مقابل اقدامات جامعه اروپایی با حرارت بزبان انگلیسی سخن میراند.

لیبرالیسم یعنی چه و با نولیبرالیسم چه تفاوتی دارد ؟  صاحبنظرانی مانند دیوید هاروی (David Harvey) و مایکل هادسون (Michael Hudson) در دو دهه اخیر در این زمینه بسیار مقاله و کتاب نوشته و به تفصیل صحبت کرده‌اند. ولی برخی بر این نظرند که نولیبرالیسم اصطلاحی غیراصیل است زیرا هیچ چیز در بارهٔ آن نه نو است و نه لیبرال. آیا اینان درست میگویند ؟

مارس ۲۰۲۲، اسفند ۱۴۰۰ – آیا طبقه حاکمه جهانی نیازمند ایجاد دلهره‌ مداوم در میان توده‌ها و ایجاد بحرانهای پی در پی است ؟  اگر پاسخ آری است دلیلش چیست ؟

در نظام اقتصادی مبتنی بر بهره‌کشی انسان از انسان آیا میتوان انتظار داشت که پیشرفت دانش و فناوری لزوماً در جهت بهبود شرایط زندگی توده مردم بکار گرفته شود، یا در واقع طبقه حاکمه چنین پیشرفتی را پیش از هر چیز در خدمت تحکیم سلطه خود بر آن توده درمی‌آورد‌ ؟…

(باقی این نوشته کوتاه…)